Tekoäly korvasi papin Saksassa – jumalanpalvelus kesti 40 minuuttia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Saksan Baijerissa Keski-Frankonian hallintopiirissä sijaitsevassa Fürthissa on testattu tekoälypappia. ChatGPT oli muun muassa pyytänyt täynnä olleen Pyhän Paavalin kirkon uskovia nousemaan penkeiltä ylös seisomaan ja ylistämään Herraa. Kirkossa oli 300 ihmistä perjantaina tehdyn testijumalanpalveluksen aikana.

ChatGPT oli luotu virtuaalisesti hahmoksi, joka heijastettiin kirkon etuosassa olevalle valkokankaalle. Parrakas ja tummaihoinen mies saarnasi monotonisella äänellä kirkkokansalle. Hän oli kokonaan tekoälyn luoma, niin ulkonäöltään että sanomaltaan.

– Rakkaat ystävät, minulla on kunnia olla täällä ja saarnata teille ensimmäisenä tekoälynä tämän vuoden protestanttien konventissa Saksassa, avatar sanoi ilmeettömillä kasvoilla ja yksitoikkoisella äänellä.

Jumalanpalvelus kesti kaikkineen 40 minuuttia. Ohjelman raamit olivat Wienin yliopiston teologi ja filosofi Jonas Simmerleinin käsialaa, mutta tekoäly tuotti koko sisällön. Tekoäly saarnasi menneisyyden jättämisestä taakseen, keskittymisestä nykyajan haasteisiin, kuolemanpelon voittamiseen ja luottamukseen Jeesukseen Kristukseen. Simmerlein sanoi, ettei hänen tarkoituksenaan ole korvata uskonnollisia vaikuttajia tekoälyllä. Pikemminkin hän näkee tekoälyn käytön keinona auttaa heitä heidän jokapäiväisessä työssään seurakunnissaan.