Tiekirkko on kesäretken oiva taukopaikka – upeat puitteet kertovat historiasta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet kiertelemään kotimaan matkailukohteissa edeltävinä kesinä. Etenkin matkailuautot ja roadtripit ovat olleet suosittu muoto tutustua suomalaisiin matkailuhelmiin. Suomessa on yli 260 tiekirkkoa, eli pääteiden varsilla olevia kirkkoja, jotka pitävät ovensa auki kesällä ja näin tarjoavat levähdyspaikan matkailijoille aina kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.

Kesämatkailija voi vierailla vaikka maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä, tai ihailla Suomen kauneimpien kirkkotilojen joukkoon listattua Hattuvaaran tsasounaa.



Tiekirkkoon saa tulla aukioloaikoina vapaasti ja matalalla kynnyksellä ihailemaan ainutlaatuista historiaa ja tunnelmaa.

– Meillä on valtavasti upeita kohteita, jotka ovat täynnä mitä ihmeellisempiä tarinoita. Toivon, että ihmiset löytäisivät omat suosikkinsa Tiekirkkojen valikoimasta, tiekirkkotoimintaa koordinoiva Sanja Fält vinkkaa.