Suomalaiset tarvitsevat apua elintapojen ohjaukseen – jokainen voi onnistua painonpudotuksessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhä useampi suomalainen on ylipainoinen tai lihava, ja erityisesti vaikea lihavuus ja keskivartalolihavuus ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Suomalaisia ohjataan kouluissa liikunta- ja terveystiedon tunneilla, mutta usein asiat muuttuvat työelämään siirtymisen jälkeen. Ihminen on omillaan.

Työpaikkojen tulisi panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin erilaisten kuntovalmentajien ja liikuntaetujen muodossa. Oulun yliopiston tekemä tuore tutkimus osoittaa, että elintapaohjaus yksinään sekä yhdistettynä liikuntaharjoitteluun ovat tehokkaita keinoja vaikeasti lihavien työikäisten painonpudotuksessa ja pitkäaikaisessa painon ylläpitämisessä. Terveydelle erityisen haitallinen keskivartalolihavuus väheni parhaiten, kun elintapaohjaukseen yhdistettiin liikuntaa heti painonpudotuksen alussa.

Lihavuuden hoitoon tulisi sisällyttää intensiivistä, henkilökohtaista elintapaohjausta sekä yksilöllisesti suunniteltua liikuntaa riippumatta lihavuuden määrästä. Lihavuus on merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste, koska lihavuuteen ja erityisesti keskivartalolihavuuteen liittyy merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riski. Jo pienellä, noin viiden prosentin pysyvällä painonlaskulla saavutetaan terveyden kannalta merkittäviä hyötyjä. Kuolemanriski laskee kymmenyksellä, kun vyötärönympärys pienenee viidellä senttimetrillä.