Lasten perinnepäivänä punotaan köyttä ja tehdään puhdehommia Liesjärven kansallispuistossa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevan Korteniemen tilan keskikesän kohokohta on lasten perinnepäivä. Tarjolla on monenlaisia entisajan puhdetöitä, ja työpajoja järjestetään nonstop-periaatteella keskiviikkona, 19. heinäkuuta.

Nikkarinverstaassa sahat suihkivat ja vasarat paukkuvat. Köydenpunonta opettaa yhteistyötä ja työn tuloksena syntyy hyppynaruja, keppihevosten suitsia, köydenveto- ja keinuköysiä.Lampaiden rapsutuksen lisäksi villaa pääsee karstaamaan ja huovuttamaan, ja rukkiakin saa kokeilla.

Perheiden yhteistä toimintaa on pihasuunnistus, renkaanheitto ja kotieläinten seuraileminen. Tilalla on suomenhevosia ja -lampaita, maatiaiskanoja ja kyyttö-lehmiä. Välillä voin pulahtaa uimaan matalalla hiekkarannalla.

– Mieleeni on jäänyt lasten ilo, perheiden yhdessä tekeminen ja erityisesti erään aika ison pojan iloinen tokaisu päivän päätteeksi. ”Kivaa, mutta parasta oli pyykin pesu”, vanhaemäntä muistelee.Pyykkäämään pääsee tänäkin kesänä. Lapset voivat ottaa kotoa omia pyykkejäänkin pestäväksi. Yksi pyykkipaikan ohjaajista on vasta kolmasluokkalainen, mutta silti jo Kortenimen töiden konkari, Kortenimen vanha emäntä, Outileena Uotila muistelee.

Tuvassa toimii päivän ajan lounaskahvila, jossa on myynnissä muun muassa jauhelihakeittoa, vispipuuroa, kahvia, mehua ja leivonnaisia. Tilalle ja kaikkeen toimintaan on vapaa pääsy.