Suomalainen lapsi sai tuhkarokon ulkomailta – tarttuu huoneilman välityksellä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuhkarokko on erittäin tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Suomessa on todettu tuhkarokkoa ulkomaille matkustaneella lapsella.

– Etelä-Karjalan keskussairaalassa on ollut tutkittavana tiistain ja keskiviikon 25.–26. heinäkuuta välisenä yönä potilas, jolla on myöhemmin todettu tuhkarokko. Sairastunut on rokottamaton alaikäinen lapsi, ja tartunta on saatu ulkomailta, Etelä-Karjalan hyvinvointialue tiedottaa.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen infektio- ja tartuntatautiyksikkö on aloittanut tartunnanjäljityksen. Tartunnanjäljityksen myötä tunnistetaan mahdolliset altistuneet henkilöt, joilla ei ole rokotteen tai taudin tuomaa suojaa. Tällä hetkellä tiedossa ei ole muita sairastuneita. Etelä-Karjalassa MPR-rokotuksen rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Tuhkarokko on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.