Yhä useampi korvaa ravintolassa lihan kalalla – keittiömestari Arto Rastas tietää syyn

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kalaruoka lienee helpoin tapa vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Herkullinen kala-annos jättää olon kylläiseksi, mutta samalla omatunnon puhtaaksi. Suomalainen syö keskimäärin noin 10 kiloa kasvatettua kalaa vuodessa.

– Kalan ravintolakulutus on lisääntynyt noin 30–40 prosenttia viimeisen viiden vuoden sisällä. Kun tarkastellaan 10 vuoden sykliä, arvioisin kalan syömisen lisääntyneen jopa 60 prosenttia, keittiömestari Arto Rastas toteaa.

Kalaneuvoksen mukaan pienen hiilijalanjäljen omaava kirjolohi on noussut ravintolakulutuksen kärkeen. Taustalla on sekä nuoremman ravintolasukupolven tiedostavampi kuluttaminen että kirjolohen maineen kasvu, mutta myös kalan monipuolisempi ammattikäyttö. Kiinnostus raaka-aineiden alkuperää kohtaan on suurta ja asiakkaat arvostavat kotimaisuutta. Silti vain noin 20 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista.

– Ravintolakuluttajat ovat nyt entistä nuorempia. Heille elämäntapa ja ruoan eettisyys on merkityksellistä. Yleisesti hinta, terveellisyys ja paikallisuus ovat pinnalla olevia aiheita, Rastas toteaa.