Juustoväärennöksiä halutaan ehkäistä – parmesaniin lisätään mikrosiru

Digi Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Parmigiano-Reggiano eli parmesan on yksi maailman eniten väärennetyistä juustoista. Nyt aidon parmesan-juusto valmistajat ovat alkaneet taistelemaan väärennöksiä vastaan yllättävällä tavalla. Tuotteisiin lisätään Wall Street Journal -lehden mukaan pienikokoinen mikrosiru.

Parmesanin valmistusta valvova Parmiagiano Reggiano Consortium (PRC) on aloittanut kokeilun, jossa juuston päällysteeseen lisätään hiekanjyvän kokoisia mikrosiruja. Juuston kaseiinitarraan kiinnitettävän mikrosirun avulla kuluttaja voi varmistaa tuotteen olevan aito.

Mikrosirun syöminen vahingossa on PRC:n mukaan epätodennäköistä. Mikrosirua ei valmistajan mukaan voida käyttää esimerkiksi sellaisen vahingossa syövän liikkeiden seuraamiseen. Sirun syömisestä ei myöskään ole terveyshaittoja.

Aidolla Parmesan-juustolla on EU:n alkuperäisnimisuoja. Aidoksi Parmigiano-Reggiano -juustoksi lasketaan van Italian Parman, Reggio Elimian, Modenan, Bolognan ja Mantovan maakunnissa valmistettava Parmesan.