Tekoälyn laatimat sienestysoppaat herättävät huolta – voivat suositella myrkkysieniä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tekoälyyn perustuvat työkalut ovat tarjonneet helppoheikeille uuden tavan tienata rahaa. ChatGPT:n kaltaisten työkalujen laatimassa materiaalissa piilee riskinsä, sillä ne voivat sisältää vaarallisillakin tavoilla virheellistä tietoa.

Koska käytännössä kuka tahansa voi myydä Amazon-verkkokaupassa omakustanteisia kirjoja, on valikoimiin ilmestynyt runsaasti tekoälyn avulla laadittuja teoksia. Joukossa on myös esimerkiksi sienestykseen tarkoitettuja oppaita. New Yorkin mykologinen seura Nyms on varoittanut tekoälyn laatimien sienioppaiden voivan tarjota hengenvaarallisia neyvoja.

– Pohjois-Amerikassa on satoja myrkyllisiä sieniä. Ne voivat näyttää samalta, kuin suositut syötävät lajit. Huono kuvailu kirjassa voi johtaa myrkyllisen sienen syömiseen, Nymsin johtaja Sigrid Jakob kuvaili 404 Media -sivustolle.

Tekoälyn laatimien sienikirjojen tunnistaminen voi olla haastavaa. Joissain tapauksissa teokset voi kuitenkin tunnistaa tekoälyn laatimiksi esimerkiksi etsimällä verkosta lisätietoja väitetyn kirjoittajan nimellä. Jos asiantuntijaksi väitetystä kirjoittajasta ei löydy tietoa Amazonin ulkopuolelta, on kirjan todennäköisesti laatinut tekoälytyökalu.