Hirvikolarien riski kasvaa syksyllä: ”Voi välttää ihan perusasioilla”

Autot · Tim Isokivi

Hirvikolarien riski kasvaa syksyn saapuessa ja iltojen pimentyessä. Hirvet ovat liikkeellä erityisesti hirvenmetsästyksen alkaessa porrastetusti 1. syyskuuta 2023. Liikenneturva muistuttaa hirvikolarien riskin vähenevän esimerkiksi ajonopeutta hidastamalla.

Hirvikolari sattuu Liikenneturvan tiedotteen mukaan usein silloin, kun tilanteessa on mukana jokin häiriötekijä. Sellainen voi olla esimerkiksi näköeste, vastaantulija, huono sää tai kuljettajan huomion keskittyminen muihin asioihin. Silloin tielle juoksevaa hirveä on vaikeampi huomata.

Hirvet liikkuvat usein hämärällä, ja hiriveläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa tapahtuukin hämärässä tai pimeässä. Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa että kaukovaloja voi käyttää heti, kun tulee hämärää. Hänen mukaansa myös tarpeetonta liikkumista hämärän aikaan kannattaa välttää.

– Hirvikolarin voi välttää ihan perusasioilla. Paras tapa on pitää oma ajonopeus maltillisena ja hyvät turvavälit. Keskity ajamiseen, Elovaara ohjeistaa.

Ajonopeuden hidastaminen hirvivaara-alueella lisää kuljettajan reaktioaikaa ja lieventää vammoja mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Nopeutta kannattaa hidastaa paikoillaankin seisovan hirven nähdessä. Hirvi juoksee usein metsästä yllättäen suoraan tielle, joten riittävä turvaväli edellä ajavaan antaa enemmän aikaa reagoida.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.