Tilasitko ravintolisää ulkomailta? Voit syyllistyä epähuomiossa rikokseen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Netistä tilatut ravintolisät voidaan valmisteesta riippuen luokitella elintarvikkeiksi, itsehoitovalmisteiksi tai lääkkeiksi. Suomen Tulli muistuttaa, jos ravintolisä luokitellaan Suomessa lääkkeeksi, liittyy sen tilaamiseen rajoituksia ja tilaaja voi syyllistyä jopa lääkeainerikkomukseen.

Valmisteiden luokittelussa lääkkeiksi on eroja eri maiden välillä. Ulkomaisessa verkkokaupassa ravintolisänä myytävä valmiste, voidaan luokitella Suomessa lääkkeeksi. Lääkkeitä ei saa tilata Suomeen Eta-alueen ulkopuolelta. Eta-alueelta voi tilata lääkkeitä, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Esimerkiksi reseptilääkkeitä voit tilata ainoastaan reseptillä eli lääkemääräyksellä.

– Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti. Selvittämällä asian etukäteen varmistaa, ettei syyllisty lääkerikkomukseen tai -rikokseen, muistuttaa tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa Suomessa lääkkeiden luokittelusta. Lääkkeitä koskevat rajoitukset ja määräykset tulee tarkistaa aina Fimeasta. Tulli valvoo tuontia ja maahantuontirajoitusten noudattamista.