Retkeily on trendikästä: Kansallispuistojen käynnit yhä kasvussa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa on 41 kansallispuistoa. Niissä vierailtiin kaikkiaan 2,3 miljoonaa kertaa tammi-heinäkuun aikana vuonna 2023. Käyntimäärät kasvoivat kaksi prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

– Retkeilybuumi jatkuu edelleen vahvana ja pandemian aikana syntynyt luontoharrastuskipinä ei ole sammunut. Verrattuna aikaa ennen koronaa eli vuoteen 2019, on kansallispuistojen käyntimäärissä kasvua 14 prosenttia, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta. 

Palveluita ja rakenteita on monissa kansallispuistoissa ja muilla suosituilla luontokohteilla pystytty viime vuosina korjaamaan erillisrahoituksen turvin. Kohentuneet rakenteet ja palvelut ovat houkutelleet kävijöitä kohteille. Eniten kävijöitä houkuttelee Lappi ja siellä erityisesti Pallas–Yllästunturin kansallispuisto. Etelässä suosituin on Nuuksion kansallispuisto.