Tiedemiehet: Kaljurotat voivat auttaa ihmisiä elämään pidempään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tiedemiesten mukaan kaljurotat voivat olla avain pidempään ikään. Kummallisen näköiset jyrsijät voivat auttaa ihmisikuntaa elämään pidempään, koska niillä on geeni, mikä antaa niille vastustuskyvyn ikään liittyville sairauksille.

Geeni on nyt siirretty onnistuneesti hiiriin. Tämä löydös voi tasoittaa tietä samankaltaisille hoidoille myös ihmisillä. Kaljurotat elävät kymmenen kertaa pidempään kuin muut jyrsijät ainutlaatuisen HAS2-geenin ansiosta. Ne eivät saa aivo- ja sydänsairauksia, niveltulehdusta tai syöpää.

Geeni-injektion saaneiden hiirten terveys oli myös parempi ja ne elivät keskimäärin 4,4 prosenttia pidempään. Kaljurotta on itäafrikkalainen jyrsijä, ja sen elintavat ovat nisäkkääksi erikoiset. Kaljurotat nimittäin elävät pääasiassa maan alla. Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut lajin suomenkieliseksi nimeksi kaljumyyrikkö.

– Tutkimuksemme tarjoaa todisteita, että pitkäikäisissä nisäkäslajeissa kehittyneitä ainutlaatuisia mekanismeja voidaan jalostaa muiden nisäkkäiden eliniän parantamiseksi. Tavoitteemme on siirtää nämä ominaisuudet myös ihmisille, tohtori Vera Gorbunova Rochesterin yliopistosta New Yorkista sanoi.