Museokortin suosio jatkuu: Kymmenen miljoonan käynnin raja rikki

Matkailu · Terhi Piiroinen

Toukokuussa 2015 lanseerattu Museokortti on 370 suomalaismuseon yhteislippu, joka löytyy tällä hetkellä noin 300.000 suomalaisen taskusta. Museokortilla on nyt vierailtu yli 10 miljoonaa kertaa suomalaisissa museoissa. Espoolainen Anne Miller rikkoi rajapyykin keskiviikkona 13. syyskuuta Ateneumin taidemuseossa Helsingissä.

Museokorttia on käytetty tänä vuonna jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Tänä vuonna museot ovatkin olleet poikkeuksellisen suosittuja, etenkin kesäkaudella. Toukokuusta elokuuhun tehtiin ennätysmäärä käyntejä: Museokorttia käytettiin kesän aikana yli miljoona kertaa, joka on 47 prosenttia enemmän kuin kesällä 2022.

Vuonna 2015 käyttöönotettu Museokortti on tutkitusti muuttanut museoiden käyttökulttuuria: kynnys poiketa museoon on madaltunut, piipahtamiset lisääntyneet. Myös aiemmin museoista kiinnostumattomat henkilöt ovat ryhtyneet museopalvelujen aktiivikäyttäjiksi.

– Pidän ihan valtavasti kulttuurista. Käyn museoissa, konserteissa ja teatterissa. Ne ovat iso plussa arkielämän keskellä. Koen, että museokäynnit ovat elämyksellisiä hetkiä, kuin arjen luksusta. Museoista saa myös paljon tietoa ja uusia näkökulmia, Anne Miller kommentoi.