Syyskuun sää rikkoi ennätyksen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskuu 2023 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa ennätyksellisen lämmin. Keskilämpötilassa rikottiin ennätyksiä maan eteläosasta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa syyskuun keskilämpötila oli paikoin poikkeuksellisen korkea.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Lapin luoteisosan vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 astetta. Kyseessä on 180 vuoden päähän ulottuvan havaintohistorian uusi ennätys.

Koko Suomen keskilämpötila oli syyskuussa 12,2 astetta. Kyseessä on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila. Edellinen ennätys on vuodelta 1934, jolloin syyskuu oli 0,4 astetta vuoden 2023 syyskuuta viileämpi.

Syyskuu oli myös suuressa osassa Lappia poikkeuksellisen sateinen. Sademäärät olivat monin paikoin lähes poikkeuksellisen suuria myös maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maan eteläosassa sademäärä oli sen sijaan tavanomainen tai tavanomaista pienempi.

Ensilumi satoi Enintekijöiltä Inariin ulottuvalla alueella 20. syyskuuta, jolloin Kittilän Kenttärovalla lumensyvyydeksi mitattiin jopa 23 senttiä. Tyypillisesti ensilumi sataa Keski- ja Pohjois-Lapissa vasta syys-lokakuun vaihteessa. Syyskuun ylin lämpötila oli Kouvolassa 12. syyskuuta mitattu 24,1 astetta, ja alin lämpötila puolestaan Savukoskella 15. päivä mitattu -5,9 astetta.