Oletko lähdössä Etelä- tai Keski-Eurooppaan syyslomalle? Voit pärjätä shortseissa ja t-paidassa

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin, mutta lokakuussa lämpötilat putosivat tavanomaisiin syksyn lukemin. Sen sijaan monissa muissa Euroopan maissa sää on pysynyt lämpimänä, mikä on syytä huomioida esimerkiksi syyslomalle lähtiessä.

Lämmin sää ei anna Forecan mukaan periksi Euroopan keski- ja eteläosissa. Lämpötilat ovat edelleen jopa kesäisissä lukemissa. Lokakuun lämpöennätyksiä on mitattu alustavien tietojen mukaan Espanjassa, Andorrassa, Ranskassa, Itävallassa ja Puolassa.

Esimerkiksi Espanjan Monotorossa mitattiin 1. lokakuuta 38,2 astetta. Lämpötila nousi 4. lokakuuta 29,3 asteeseen Puolassa asti. Korkeiden lämpötilojen taustalla on eteläisessä Euroopassa vallitseva korkeapainesää, joka on yltänyt Keski-Eurooppaankin saakka.

Syksyinen helleaalto on jatkumassa ja leviämässä 9. lokakuuta alkavalla viikolla vielä laajemmalle Eurooppaan. Suomeen lämpö ei ole kuitenkaan saapumassa. Suomi jää ilmamassojen rajan kylmälle puolelle, ja lähipäivinä on tiedossa joko ajankohtaan nähden tavanomaisia tai jopa kylmempiä säitä.