Päärynä ja vuohenjuuston täydellinen pari pizzaan – kokeile tällä reseptillä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry suosittelee käyttämään sesonkituotteita ruoanlaitossa. Päärynät ovat nyt parhaimmillaan ja niitä voi käyttää omenoiden tavoin suolaisissa ja makeissa ruoissa ja leivonnaisissa tai valmistaa erilaisia säilykkeitä kuten hilloa tai chutneyta. Kotimainen päärynä kypsyy Suomessa yleensä syys-lokakuussa. Varhaisempien lajikkeiden sadonkorjuu onnistuu jo elokuun puolella.

– Päärynässä on mukavasti B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia, jota elimistömme ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta, sanoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen ruoka- ravitsemus ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Klassisia makuyhdistelmiä ovat päärynä ja kinuski tai päärynä ja tumma suklaa. Kokeile myös valkosuklaan parina, tai yhdistä päärynää ja tyrniä tai luumuja. Jos haluaa taivaallisen makuparin, kannattaa yhdistää makea päärynä suolaisen vuohenjuuston kera.

Tee pizzapohja itse perinteisesti, hapanjuureen tai käytä valmista pakastepohjaa. Täytteisiin tarvitset kaksi päärynää, 100 grammaa vuohenjuustoa, noin kolme ruokalusikallista ranskankermaa, pinjansiemeniä, rucolaa, vaahterasiirappia ja maun mukaan myös ilmakuivattua kinkkua tai vastaavaa lihaa.

Paloittele päärynät ja juustot pohjan päälle ja lisää ranskankerma. Paista pitsa 250 asteessa 8-10 minuuttia tai pizzauunissa noin neljä minuuttia. Lisää siemenet, rucola ja ilmakuivattu kinkku vasta paistamisen jälkeen.