Lokakuun lohturuokaa päärynöistä: Pane pataan possua ja kyssäkaalia

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Nyt kannattaa herkutella kotimaisilla päärynöillä. Päärynöissä on runsaasti kuitua, etenkin kuoressa, joten varsinkaan kotimaisia päärynöitä ei kannata kuoria. Pesu riittää. Tuontipäärynät on syytä pestä huolella tai jopa kuoria tarvittaessa torjunta-ainejäämien vuoksi.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry on vinkannut herkullisen reseptin lokakuun tuiskuun ja tuleen. Päärynäinen possu-kyssäkaalipata valmistuu hitaasti hautuen. Kyssäkaalin voi korvata porkkanalla tai vaikkapa palsternakalla.

Päärynäinen possu-kyssäkaalipata:

400 g porsaan lihaa esim suikaleina

2 päärynää

1 keskikokoinen kyssäkaali

1 sipuli

1+1 rkl rasvaa paistamiseen

1 tl kuivattua timjamia

0,5 tl mustapippuria

5 dl lihalientä

2 dl ruokakermaa

(1 rkl vehnäjauhoja)

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Jos lihapala on kokonainen, kuutioi tai suikaloi liha.

2. Kuori päärynät tarvittaessa, kuori kyssäkaali ja sipuli. Leikkaa päärynät ja kyssäkaali kuutioiksi. Hienonna sipuli.

3. Kuumenna ruokalusikallinen rasvaa padan tai kattilan pohjalla. Ruskista lihapalat rasvassa. Niiden ei tarvitse tässä vaiheessa vielä kypsyä.

3. Siirrä lihat pois padasta ja lisää toinen ruokalusikallinen rasvaa pataan

5. Kuullota sipuli ja kyssäkaali padassa. Lisää joukkoon päärynät ja liha. Kaada sekaan lihaliemi. Anna padan hautua matalalla lämmöllä puolesta tunnista tuntiin, kunnes liha on pehmeää ja mureaa.

6. Mausta haudutuksen loppuvaiheessa timjamilla ja mustapippurilla.

7. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta seos. Jos haluat suurustaa kastikkeen, sekoita vehnäjauho kerman sekaan ennen pataan lisäämistä. Keitä muutama minuutti. Voit suurustaa padan myös kastikesuuruksella (Maizena) pakkauksen ohjeen mukaan.

Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Tarjoa lisäkkeenä keitettyä ohraa tai kaurasuurimoita.