Lajittelematon akku on vaarallinen – vuosittain kymmeniä tulipaloja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ja syttyä räjähtäen palamaan. Viranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viimeisen 15 kuukauden aikana.

Litiumioniakuista johtuneita vaaratilanteita on pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten, käsittelyssä viikoittain. YouTubesta tuttu Hydraulic Press Channel puristi ja räjäytti litiumioniakkuja turvallisissa olosuhteissa Orimattilassa sijaitsevalla sorakuopalla ja demonstroi väärin lajitellun litiumioniakun räjähdysalttiutta.

– Kuten sorakuopalla näimme, väärin lajiteltu akku tai paristo voi aiheuttaa merkittävän vaaratilanteen pakkausjätteen seassa. Pakkausjätteen keräyksessä ja kuljetuksissa käytetään pakkaavia jäteautoja ja puristimia, jotka vastaavat Hydraulic Pressin soramontulla simuloimia tilanteita, joissa akku vääntyy tai muuten vaurioituu, toimitusjohtaja Mika Surakka Sumi Oy:stä kertoo.

Litiumioniakkuja löytyy jokaisesta kodista, sillä niitä on muun muassa puhelimissa, tietokoneissa, sähköhammasharjoissa, porakoneissa ja sähköpyörissä. Käyttöikänsä lopussa näiden oikeanlaiseen lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Väärään jäteastiaan joutuessaan litiumioniakku voi muuttua zombiakuksi ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätteenkeräysautossa puristuksen seurauksena. Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

– Jätteet tulisi lajitella oikein: pakkausjätteet kiinteistökeräysastioihin tai ekopisteisiin sekä paristot, akut ja ladattavat sähkölaitteet kauppaan tai muuhun niille järjestettyyn keräyspisteeseen. Tällä varmistamme pakkausjätteiden turvallisen keräyksen ja kierrätyksen, Surakka peräänkuuluttaa.