Pikkujoulukausi alkaa suomalaisille marraskuun puolivälissä – ruoaksi kaivataan jouluisia makuja twistillä

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulu lähestyy, minkä myötä myös pikkujoulusesonki on käsillä. HOK-Elannon ja Sokotelin teettämään tutkimukseen vastanneista lähes puolet oli sitä mieltä, että pikkujoulusesonki alkaa marraskuun puolivälissä.

– Sesonki on yleensä vilkkaimmillaan neljänä, viitenä viikonloppuna ennen joulua. Suosituimmat juhlapäivät ovat perinteisesti perjantait ja lauantait, kertoo tiedottessa HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Satu Rytkönen.

Pikkujouluja vietetään tutkimuksen perusteella perinteisesti työporukan kesken, mutta myös omien ystävien kanssa. Porukka koostuu usemmiten noin 3-15 hengen ryhmistä. 80 prosenttia vastaajista piti ruokaa tärkeimpänä osana pikkujouluja.

Perinteiset jouluruoat, kuten laatikot ja rosolli eivät ole pikkijoulusuosikkien kärjessä 40 prosenttia vastaajista suosi ennemmin jouluisia makuja uudenlaisella twistillä. Tällaisia ovat esimerkiksi jouluiset tapakset.

Pikkujoulujuomista sopivimpana pidettiin viiniä. Juomapuolella näkyivät jonkin verran ikä- ja sukupuolierot, sillä naiset suosivat enemmän viiniä ja glökiä, miehet olutta ja esimerkiksi samppanjaa. Alkoholittomat juomasekoitukset ovat erityisesti alle 45-vuotiaiden suosiossa.

Ruoka- ja juomatarjonnan lisäksi yli 50 prosenttia piti pikkujoulujen viettopaikassa tärkeimpänä tunnelmaa. Lisäksi paikan valintaan vaikuttavat hyvät puitteet yhdessäololle sekä seurustelulle ja ravintolan helppo sijainti. SOK Markkina- ja asiakasymmärrys Feelback Groupin joulusesonkitutkimukseen vastasi 1 407 ihmistä.