Pitkä sääennuste julki – tällaista talvea Suomeen ennustetaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus on julkaissut tuoreen kolmen kuukauden sääennusteen. Se kattaa ajanjakson joulu-helmikuu.

Forecan meteorologi Joanna Rinteen mukaan kolmen kuukauden jakso joulukuusta helmikuuhun olisi tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Ennusteen perusteella keskilämpötila olisi 1-2 astetta tavanomaista korkeampi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö talveen mahtuisi myös kylmiä pakkasjaksoja.

– Tämän ennusteen perusteella odotettavissa, että talvesta tulee meillä pikemmin lauha ja sateinen kuin kuiva ja kylmä. Ennusteessa on kuitenkin kyse keskiarvoista, ja hetkellinen sää voi vaihdella paljonkin, Joanna Rinne toteaa.

Ennusteen perusteella sademäärä on suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista suurempi. Pitkä ennuste voi toteutua monilla tavoilla. Suomen säälle ovat ominaisia suuret vaihtelut, joten sään vaihtelu voi olla viikkojen ja kuukausien sisällä suurta.

– Aiempina vuosina, joina ilmavirtaukset ovat käyneet meillä pääosin Atlantilta päin, maan eteläosassa lumet ovat jääneet vähiin ja ne ovat sulaneet herkästi pois. Maan keskiosassa ovat vuorotelleet lumi- ja vesisateet ja Lappiin on tullut tavanomaista runsaammin lunta, mutta harvemmin kireitä pakkasjaksoja, Rinne kertoo.