Suomen ensimmäinen kvanttitietokone käyttöön – tarkoitettu vain yrityksille

Digi · Terhi Piiroinen

VTT on avannut viiden kubitin kvanttitietokoneen suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten käyttöön. Suomalaisilla ja eurooppalaisilla yrityksillä on nyt mahdollisuus päästä käyttämään suomalaista suprajohtavaan teknologiaan perustuvaa kvanttitietokonetta. Kvanttitietokoneelle voi ostaa pääsyn kiinteällä kuukausihinnalla.

Pääsy kvanttitietokoneeseen tapahtuu CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa sijaitsevan LUMI-supertietokoneen kautta. Kvanttitietokoneet ja kvanttilaskenta tulevat mullistamaan monia toimialoja. Kvanttitietokoneiden laskentatehon on ennustettu hyödyttävän ensimmäisten joukossa etenkin rahoitusalaa ja lääketeollisuutta.

VTT:n kvanttitietokonetta voivat kuitenkin hyödyntää kaikki yritykset toimialasta tai koosta riippumatta. Esimerkiksi erilaiset optimointiongelmat laajasti eri teollisuudenaloilla voivat soveltua kvanttilaskennan avulla ratkaistavaksi.