Näin söpöltä tappava huumepilleri näyttää – kuin makeinen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen viranomaiset takavarikoivat yli sata kiloa huumausaineita aiemmin tässä kuussa tehdyssä suuressa huumeratsiassa. Erässä oli mukana vaarallisia ja vaaleanpunaisia fentanyylilla päällystettyjä sydämen muotoisia pillereitä.

Yhdysvaltain Massachusettsin piirin syyttäjänviraston tiedotteen mukaan pillerit oli päällystetty fentanyylilla ja metamfetamiinilla. Huumesatsin arvo oli noin miljoonaa dollaria ja sen uskotaan olevan yksi suurimmista fentanyyli- ja metamfetamiinitakavarikoista Massachusettsin alueella. Söpöjen fentanyylipillereiden myynnin lisääntyminen eri puolilla maata on huolestuttanut vanhempia ja terveysviranomaisia.

– Tappavan fentanyylin kauppaamista vakavampi rikos on ainoastaan se, että se on suunniteltu näyttämään sopivalta teini-ikäisille – ja se on silti tappavaa ainetta, oikeusministeri Merrick Garland sanoi tiedotteessa.

Takavarikkoon johtanut tutkimus alkoi heinäkuussa tapahtuneen yliannostuskuoleman jälkeen. Kolme miestä on pidätettynä. Epäillyt pyörittivät toimintaa tavallisen perheen kodin kellarissa. Bidenin hallinto on kehottanut kouluja ostamaan ja varastoimaan naloksonia, reseptivapaata nenäsumutetta, joka toimii opioidien yliannostuksen vastalääkkeenä.