Suomalainen herkku ehkäisee dementiaa ja masennusta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan, jos syö kupillisen mansikoita päivittäin, voi ehkäistä tehokkaasti keski-ikäisten dementiaa ja masennusta. Tulokset saatiin satunnaiskokeen avulla, johon osallistui yhteensä 30 aikuista.

Toinen testiryhmä sai mansikkajauhetta ja toinen ryhmä samalta näyttävää jauhetta, mutta se ei ollut aidoista mansikoista valmistettua. Testijakso kesti 12 viikkoa, jonka jälkeen osallistujat suorittivat erilaisia oppimistehäviä. Aidoista mansikoista valmistettua jauhetta nauttineet aikuiset suoriutuivat testeistä toista testiryhmää paremmin.

Dementiaan ei ole tunnettua parannuskeinoa. On kuitenkin yleisesti tiedossa, että luonto tarjoaa ihmiskunnalle valtavan aarreaitan erilaisten sairauksien ehkäisyyn ja parantamiseen. Yleensä terveellisellä, puhtaalla ja aidolla ruokavaliossa saa kohennettua hyvinvointia ja ehkäistyä sairauksia. Mansikkatutkimus on tästä oiva esimerkki.

Professori Robert Krikorian, Cincinnatin yliopiston akateemisesta terveyskeskuksesta, sanoi, että testin mukaan mansikat selkeästi vähentävät muistiongelmia ja mielialan paranemista ylipainoisilla, keski-ikäisillä aikuisilla. Vaikka dementiaan ei ole varsinaista hoitokeinoa, on ruokavalion merkitys keskeisessä roolissa oireiden hillitsemisessä.