Tavis Amanda muistuttaa naisia mielenterveysviikolla: Vähempikin suorittaminen riittää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsinkiin on noussut uusi patsas: Tavis Amanda. Patsas pystytettiin ikonisen Havis Amanda -patsaan restauroinnin ajaksi Kauppatorin laidalle. Patsas juhlistaa juuri alkanutta mielenterveysviikkoa, jota vietetään 26. marraskuuta saakka. Tavis Amanda nostaa keskusteluun nykymaailman lisääntyvät mielenterveysongelmat ja erityisesti nuorten naisten kokemat suorituspaineet.

Nykyään naisten täytyy perinteisten kotitöiden tekemisen ja lasten kasvattamisen lisäksi olla huoliteltu, suorittaa taloustyöt täydellisesti, asua somekelpoisessa kodissa ja menestyä urallaan. Hänen on julkaistava upeita lomakuvia, oltava luova ja nokkela, valveutunut, aktivisti, rento bilettäjä sekä merkkiuskollinen. Todellisuudessa näin ei ole.

Suorituspaineiden luoma ahdistus on olotila, jossa ihminen kokee muun muassa pelon, riittämättömyyden, huolestuneisuuden ja epävarmuuden tunteita. Kauppatorin laidalle pystytettävä ja jyrsimällä muotoiltu Tavis Amanda crocseineen edustaa tavallista naista vailla suorituspaineita. Se julistaa, että elämässä riittää vähempikin ponnistelu ja muistuttaa siitä, kuinka arvokasta tavallisuus mielenterveyden näkökulmasta on. Patsaan on suunnitellut kuvittaja Sanna Mander ja toteuttaneet Maker3D sekä Fantasia Works. Terveystalon lisäksi hankkeeseen ovat osallistuneet YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomi, MeNaiset ja ravintola Salutorget.