Aurinko laski tänään Lapissa – nousee seuraavan kerran 18. tammikuuta 2024

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuoden pimein sesonki on alkamassa Pohjois-Suomessa. Sääpalvelu Foreca muistuttaa kaamoksen olevan jälleen alkamassa Lapissa. Forecan mukaan kaamos alkaa Suomen pohjoisimmassa kylässä Utsjoen Nuorgamissa lauantaina 25. marraskuuta. Aurinko laskee tuolloin kello 12.05.

Kaamos päättyy Nuorgamissa 18. tammikuuta. Polaariyönäkin tunnettu kaamos on ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana horisontin yläpuolelle. Päivän pituuden vaihtelu vuodenajan mukaan vaihtii maapallon kallistuneesta akselista. Varsinainen kaamosaika näkyy ainoastaan napapiirejä korkeammilla leveysasteilla.

Kaamosta kestää Utsjoella yli 50 vuorokautta. Se ei ole vielä mitään verrattuna Huippuvuorten Longyearbeyniin, jossa kaamos kesää yli 110 vuorokautta. Napa-alueilla kaamos kestää noin puolen vuoden ajan syyspäiväntasauksen tienoilta kevätpäiväntasauksen tienoille.