Marsiin matkustaville Viagraa? NASA:n mukaan avaruussäteet aiheuttavat erektiohäiriöitä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rotilla tehdyn tutkimuksen mukaan galaktiset kosmiset säteet voivat heikentää erektiokudosten toimintaa. Toisin sanoen avaruusmatkailu voi aiheuttaa erektiohäiriöitä myös ihmisille. NASA:n rahoittaman tutkimuksen mukaan avaruussäitely vaikuttaa erektiokudosten toimintaan mahdollisesti vuosikymmenten ajan.

Tutkijoiden mukaan erektiöhäiriöitä voi kuitenkin hoitaa tai ehkäistä tietyillä antioksidanteilla, jotta haitallisia biologisia prosesseja ei synny kudoksessa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ilmaisivat huolensa keskiviikkona julkaisemassaan raportissa, ja he sanoivat tunnistaneensa ”uusi terveysriski, joka on otettava huomioon syväavaruuden tutkimisessa”. He vaativat, että astronautien seksuaalista terveyttä seurataan tarkasti heidän palatessaan tulevista syväavaruustehtävistä, ja totesivat, että tietyt antioksidantit voivat auttaa estämään haitallisia vaikutuksia estämällä haitallisia biologisia prosesseja.

Nasa ja muut suuret avaruusjärjestöt valmistautuvat kuuretkiin ja Mars-matkoihin. NASAn Artemis-ohjelma pyrkii lähettämään astronautit kuuhun jo ensi vuonna, ja miehitetyt Mars-lennot ovat alustavasti alkamassa jo vuonna 2040. Maapallon suojana ovat magneettikenttä ja ilmakehä, mutta kuussa ja Marsissa sekä niiden välisessä avaruudessa ei ole samankaltaista estettä avaruussäteilylle, The Guardian uutisoi.

Säteilyn vaikutus urosten fysiologiaan testattiin rottien avulla. Jyrsijät ripustettiin valjaisiin 30 asteen kulmassa ja altistettiin simuloiduille galaktisille kosmisille säteille NASAn avaruussäteilylaboratoriossa New Yorkissa. Vuotta myöhemmin rotan kudosten analyysi paljasti, että jopa alhainen altistuminen galaktisille kosmisille säteille näkyi eläimissä. Esimerkiksi penikseen ja erektiokudokseen verta toimittavan valtimon toiminta oli heikentynyt.