Itsenäisyyspäiväksi luvassa käänne säätilassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulukuu on alkanut koko Suomessa talvisissa merkeissä. Sunnuntaina lämpötila laski Forecan mukaan paikallisesti 20 pakkasasteeseen tai sitä kylmempiin lukemiin maan etelä- ja itäosassa sekä Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivä eli keskiviikko 6. joulukuuta sujuu edelleen talvisessa pakkassäässä. Sää alkaa kuitenkin hieman lauhua etelästä alkaen.

– Suomessa pitkään vaikuttanut kylmä korkeapaineen selänne alkaa itsenäisyyspäivänä väistyä itään, ja etelän ja kaakon välinen ilmavirtaus voimistuu, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman tiedotteessa.

Itsenäisyyspäivänä voi esiintyä paikoin sateita lumikuuroja maan lounaisosasta itäosaan ulottuvalla alueella, ja myös Lappiin leviää lumisateita. Pakkanen lauhtuu etelässä -1 ja -5 asteen välille, joskin illalla pakkanen voi jälleen kiristyä noin -10 asteeseen. Maan keskiosassa pakkasta on 5-15 astetta ja pohjoisessa 10-20 astetta, pilvipeitteen rakoillessa enemmänkin.

Itsenäisyyspäivää vietettiin erityisen kylmissä merkeissä vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin jopa -37,6 astetta. Mittaushistorian lauhin itsenäisyyspäivä oli vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta. Vuonna 2006 Salossa puolestaan mitattiin 10,8 astetta.