Joulun ikävä ilmiö ulkomailla – pakettilähettien ryöstöt kasvaneet 231 prosenttia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Joulusesonki tarkoittaa Yhdysvalloissa autokaappauksia ja aseellisia lähettien rystöjä. Postin ja eri lähettifirmojen työntekijät joutuvat hyökkäysten kohteeksi aikana, jolloin liikkuu enemmän lahjatavaraa ja elektroniikkaa. Pelkästään Yhdysvaltojen postiliikenteen ryöstöt ovat kasvaneet 231 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana Postipoliisiliiton mukaan.

Postinkuljettajat ja jakelukuljettajat ovat aloittaneet kampanjoinnin turvallisemman työympäristön puolesta Yhdysvaltojen Chicagossa, Cincinnatissa, Houstonissa, Phoenixissa, San Franciscossa ja muissa kaupungeissa. Tempaus on nimeltään Enough is Enough. Pakettien lisäksi varkaat voivat saada käsiinsä ihmisten henkilökohtaisia asiakirjoja, kuten sosiaaliturvatunnuksia tehdäkseen petoksia.

Netissä leviää runsaasti videoita ryöstöistä. Poliisit ja sivulliset ovat julkaisseet materiaalia nettiin tunnistaakseen rikollisia ja jakaakseen tietoa menossa olevasta rikollisaallosta. Toisinaan varkaat vievät koko jakeluauton paketteineen päivineen.