Ulkomailla asuvat suomalaiset närkästyivät: ”Passin hankkiminen entistäkin kalliimpaa”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen passi tulee uusia viiden vuoden välein. Ulkomailla asuessa passin hankkiminen on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa. Nyt ulkomailla asuvan passin hinta on noussut 175 eurosta 235 euroon.

– Jatkuvien hinnankorotusten sijaan on kehitettävä kustannustehokkaita ja rajatylittäviä ratkaisuja. Ulkosuomalaisten toiveiden mukaista olisi palata kymmenen vuotta voimassa olevaan passiin myös täällä Suomessa. Mahdollisuus hakea passia digitaalisesti ulkomailla helpottaisi ulkosuomalaisten arkea, toteaa Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Pekka Sauri.

Toisin sanoen ulkomailla asuvat suomalaiset toivovat nyt, että passit olisivat voimassa kymmenen vuoden ajan, kuten monissa muissakin EU-maissa. Suomessa haettavan passin hinta on 50 euroa, ja sähköisesti haettuna hinta on 44 euroa.