Historiallinen suomalaissauna halutaan suojella Britanniassa – rakennettiin vuoden 1948 olympialaisia varten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britannian Kentissä sijaitsee pieni pala Suomea. Kyseessä on vuoden 1948 Lontoon olympialaisia varten rakennettu suomalainen sauna, josta halutaan nyt tehdä suojeltava kohde. The Guardian -lehden mukaan kyseessä on Britannian vanhin käytössä oleva sauna.

Arkkitehti Toivo Jänttin suunnitteleman saunan lahjoitti Lontoon olympiakylään Puutalo Oy. Olympialaisten jälkeen sauna siirtyi Albert Reed -paperiyhtiön haltuun, ja se siirrettiin Kentiin. Nykyään sauna on paikallisen Cobdown sauna club -saunakerhon käytössä.

Saunan suojelemiseksi perustettua kampanjaa johtaa Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari. Hän sai tietää saunan olemassaolosta Suomen Olympiakomitealta, johon puolestaan olivat ottaneet yhteyttä brittiläiset saunaharrastajat.

Paikalliset saunaharrastajat olivat käyttäneet saunaa aktiivisesti vuosien ajan. Se ei kuitenkaan läpäissyt turvatarkastusta vuonna 2020, eikä heillä ollut varaa vaadittaviin korjaustöihin. Nyt Iso-Britannian perintöjärjestö Historic England käsittelee hakemusta, jossa vaaditaan saunan suojelemista.

Siukosaaren mukaan sauna on tärkeä osa Suomen ja Britannian välisten suhteiden historiaa ja yhteistä urheiluhistoriaa. Saunarakennus on pysynyt lähes muuttumattomana sen rakentamisesta lähtien. Saunan penkit, pukuhuoneet ja hierontapöydät ovat edelleen samat kuin 1940-luvulla.