Täydellinen joulu ei tule tekemällä – se vaatii rauhoittumista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveystalon psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Laine tietää, että joulunajan stressi voi näkyä jo ihan pienissä lapsissa. Kiire ja kiristely tarttuu helposti vanhemmista myös muuhun perheeseen ja iloinen joulumieli peittyy jatkuvaan tekemiseen ja huokailemiseen. Miksi?

– Lapset voivat olla levottomia ja villejä, rauhoittuminen voi olla vaikeaa, lasta voi kiukuttaa ja itkettää usein, maha voi olla kipeä tai jokin muu kipu tuntua kehossa. Toisaalta lapset voivat ilmaista myös väsymystä, olla vakavia ja hakeutua makuulle, Laine jatkaa ja kehottaa vanhempia rauhoittumaan lastensa kanssa.

Joulussa on tärkeintä olla yhdessä ja nauttia. Nautiskelua voi toteuttaa ilman täydellisyyteen pyrkivää tekemistä. Rento mieli on täydellisyyttä, joten kannattaa päästää irti velvollisuuksista ja tehdä sitä mistä tulee oikeasti hyvä mieli. Rauhoittuminen auttaa kiinnittämään huomion ulkomaailman ärsykkeistä omaan kehoon ja mieleen.

– Parhaimmillaan tämä näkyy konkreettisesti kehossa: lihakset rentoutuvat, nukumme paremmin, pinna kasvaa ja syke sekä verenpaine laskevat, Laine kuvailee.