Tiesitkö? Kinkun rasva voi tuhota kodinkoneen ja aiheuttaa tulipalon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Jouluna paistetaan kinkku, mutta se vaatii hieman muutakin valmistelua kuin pelkästään sen, että liha pannaan uuniin tirisemään tuntikausien ajaksi. Vakuutusyhtiöt tietävät, että kodinkoneet joutuvat joulunaikana koville, etenkin sähköuunit. Kinkunrasva tulee ottaa oikeaoppisesti talteen paistettaessa ja sen jälkeen.

– Jos kinkkurasvaa pääsee esimerkiksi uunin tiivisteisiin tai ilmankiertoaukkoihin, se voi vaurioittaa uunia. Kinkun paistossa on syytä olla huolellinen rasvan käsittelyn osalta, LähiTapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm sanoo.

– Paiston jälkeen kinkkurasva pitää kierrättää. Kinkun rasvaa ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, sillä rasva tukkii jäähtyessään viemäreitä. Rasvan voi laittaa jäähtyneenä biojätteeseen, pakata juoksevana esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja laittaa suljettuna sekajätteeseen tai viedä keräyspisteeseen, josta rasva kierrätetään polttoaineeksi.

Kinkku tulee paistaa joko pussissa tai ritilällä korkealaitaisen pellin päällä. Pellille tulee panna vettä, mikä pitää uunin kosteana. Tarkkaile peltiä ja lisää vettä tarvittaessa. Pelti kerää kinkusta valuvat nesteet, kuten lopuksi kierrätettävän rasvan. Jos paistaa kinkun pussissa, tulee pelti vuorata foliolla. Pussin avulla uuni pysyy puhtaampana.