Koirankakkoihin raju ratkaisu Italiassa – DNA-testit jäljittävät sotkijat

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italian Etelä-Tirolissa tukeudutaan erikoiseen ratkaisuun koirankakkaongelman selättämiseksi. Kaikkien alueella asuvien koiranomistajien täytyy otattaa lemmikistään DNA-näyte. Käytännössä asukkaiden tulisi ottaa näyte 31. joulukuuta mennessä.

DNA-näytteiden avulla olisi mahdollista selvittää, kenen koirasta julkisille paikoille jätetyt jätökset ovat peräisin. DNA-näytteiden avulla olisi italialaislehti Alto Adigen mukaan mahdollista selvittää myös vakavampia rikoksia, kuten koirien pahoinpitely- ja hylkäämistapauksia.

DNA-testejä on tehty tähän mennessä 2 000 – 5 000. Urakka on kuitenkin melkoinen, sillä Etelä-Tirolin alueella elää nin 35 – 40 000 koiraa. Lakiuudistus on saanut vastustusta niin koiranomistajilta kuin eläinlääkäreiltäkin.

Italian Etelä-Tiroli ei ole ainoa paikka, jossa koirankakkaongelmaa yritetään ratkoa DNA-testien avuka. Dogtime-lehden mukaan Havaijin Kapoleissa sijaitsevan asuinrakennuksen asukkaiden täytyy vuodesta 2024 lähtien ottaa koiristaan DNA-näyte. Tavoitteena on, että lemmikkinsä jätöksiä piha-alueelle jättävät asukkaat voidaan paikantaa DNA-kartoituksen avulla.