Mikki Hiiri on nyt vapaata riistaa – ensimmäinen version tekijänoikeus päättyi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Disney-yhtiön maskottinakin tunnetun Mikki Hiiren varhaisen version tekijänoikeus raukesi 1. tammikuuta 2024. Sen myötä Mikki Hiiren ja Minni Hiiren vuonna 1928 Stemboat Willie eli Höyrylaiva Ville -animaatiossa nähdyt versiot ovat vapautuneet yleiseen käyttöön.

Mikki Hiirtä saa siis jatkossa hyödyntää kuka tahansa, kunhan kyseessä on selkeästi vuodelta 1928 peräisin oleva versio. Höyrylaiva Ville -animaation Mikillä ei ole nykyisen version hanskoja tai isokokoisia kenkiä, ja myös hahmon silmät ovat pienemmät. CNN-uutissivuston mukaan Disneyn tiedottaja on huomauttanut hahmon modernimpien versioiden olevan edelleen tiukasti yhtiön tekijänoikeuden alaisena.

Mikin tekijänoikeuksien raukeamista on jo hyödynnetty viihdeteollisuudessa. Heti uutenavuotena julkaistiin Mickey’s Mouse Trap -nimisen kauhuelokuvan traileri, jossa Mikki Hiireksi pukeutunut murhaaja piinaa nuoria. Tulossa on myös Höyrylaiva Villen inspiroima kauhupeli Infestation 88.

Mikki Hiiren alkuperäisen version tekijänoikeuksien oli alun perin määrä raueta jo vuonna 1998. Tuolloin tekijänoikeuksia kuitenkin jatkettiin Yhdysvaltojen kongressin päätöksellä Disneyn lobbauksen seurauksena.