Gluteenittomana myydyt pizzat eivät aina ole sitä – Itä-Suomen valvontaisku paljasti

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Gluteenittomana markkinoidut ravintoloiden pizzat eivät aina todellisuudessa ole gluteenittomia. Ympäristöterveydenhuollon viime tekemässä valvontaiskussa ilmeni huolestuttaviakin tuloksia.

Hankkeessa kerättiin yhteensä 93 näytettä Itä-Suomessa touko-elokuun aikana. Kohteiski valikoitui ravintoloita, jotka mainostivat valmistavansa gluteenitonta pizzaa tai gluteenittomalla pohjalla valmistettuja pizzoja. Tuotteet voitiin jakaa gluteenittomiin, erittäin vähägluteenisiin ja gluteenia sisältäviin tuotteisiin.

Tutkituista 73 pizzanäytteen tulos oli gluteeniton. 20 pizzanäytteen tulos ylitti gluteenittomalle tuotteelle määritellyn raja-arvon, joka on alle 20 milligrammaa kiloa kohti. Näytteenottokohteissa suoritettujen haastatteluiden ja tarkastusten perusteella ylittäneiden tuosten korkealle gluteenipitoisuudelle ei löytynyt yhtä selittävää tekijää.

Valvontayksilöiden terveystarkastajat puuttuivat hankkeen tulosten pohjalta lainvastaiseen markkinointiin. He myös antoivat ravintoloille ohjausta, jotka pizzat olisivat jatkossa gluteenittomia.

Valvontaiskun toteutti Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys yhdessä Kuopion, Siilinjärven ja Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kanssa. Gluteenittomat pizzat tilattiin asiakkaan tavoin joko soittamalla tai paikan päällä kebab ja kinkku -täytteillä. Näytteet analysoitiin Tšekeissä akkreditoidussa laboratoriossa.