Tutkimus: Älypuhelinten käyttö ei vaikuta toimistotyöntekijän tuottavuuteen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uudet selvitykset paljastavat, että toimistotyöntekijät voivat käyttää älypuhelimia työpaikoillaan, eikä vaikuta tuottavuuteen. Itseasiassa puhelimen mukana pitäminen vähentää työntekijöiden stressiä. Puhelimen käyttökiellolla on päinvastainen vaikutus.

– Kännykkää saa käyttää ainoastaan tauoilla, ohjeisti eräs toimitusjohtaja toimistonsa työntekijöitä 2000-luvun alkupuolella.

Nyt lähes kaikki elämään liittyvät toiminnot tehdään ja hallinnoidaan kädessä kulkevan kapistuksen avulla. Galwayn ja Melbournen yliopiston tutkimustiimit suorittivat selvityksen maailmanlaajuisen lääkeyhtiön eurooppalaisessa haarakonttorissa. Työpaikka oli kieltänyt henkilökohtaiset puhelimet jo 1990-luvulla, koska pelättiin, että työntekijät voisivat tehdä huolimattomuusvirheitä vaarallisten kemikaalien kanssa. Tutkimuksessa 40 työntekijää noudatti uutta, sallivampaa linjaa puhelimien käytön suhteen, eikä heidän tuotantonsa vähentynyt rajoitusten lieventyessä.

– Puhelimen käytön estäminen työpaikalla voi lisätä työ- ja perhe-konflikteja, millä puolestaan on merkittäviä vaikutuksia työsuoritukseen, työtyytyväisyyteen, poissaoloihin, vaihtuvuuteen sekä yleiseen hyvinvointiin, tutkimuksen johtaja, professori Eoin Whelan sanoi Tech Centralin mukaan.