Tutkimus: Viisaus ei lisäänny vanhetessa – yksi asia merkitsee enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vanhuus ja viisaus ei kuljekaan käsi kädessä, kuten aiemmin on luultu. Tohtori ja psykologi Judith Glück itävaltalaisesta Klagenfurtin yliopistosta on tehnyt katsauksen aiempiin tutkimuksiin, joissa on yhdistetty ikä ja viisaus toisiinsa. Selvityksen mukaan kytkös ei kuitenkaan ole niin vahva tilastollisesti kuin on yleisesti ymmärretty.

– Vanheneminen tai elämänkokemusten kertyminen eivät riitä viisaaksi tulemiseen. Vaikka monet ihmiset yhdistävät viisauden ikääntymiseen, niin viisaaksi tuleminen vaatii selvästi muutakin kuin vain vanhenemista, tohtori Glück kertoo Current Opinion in Psychology -julkaisussa.

– Elämänkokemukset sen sijaan johtavat viisauden kehittymiseen, mutta niitä ei kuitenkaan kerry vaan vanhuksille. Viisauden tärkeänä perustana on siis elämänkokemus, eikä se, että on tietyn ikäinen. Kaikki erittäin viisaat ihmiset eivät ole vanhoja ja monet vanhat ihmiset eivät ole erityisen viisaita.