OmaVeron nimissä huijataan taas – toimi näin jos saat yllättävän viestin

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

OmaVero-palvelun nimissä leviävät huijaukset eivät ole Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan laantuneet alkuvuodesta. Huijausviesteissä vastaanottajalla on väitetty olevan ongelmia esimerkiksi veronpalautusten tai verojen maksamisen kanssa.

Viime aikoina huijausviestien teemana ovat olleet myös eläkkeiden maksuun vaikuttavat ongelmat. Rikolliset pyrkivät hyödyntämään ajankohtaisia teemoja ja painottamaan asioiden kiireellisyyttä. Viestit näyttävät siltä, kuin ne tulisivat todelliselta OmaVerolta.

Huijausviesteissä on tyypillisesti mukana linkki, joka johtaa verottajan verkkosivua muistuttavalle tietojenkalastelusivustolle. Todelliset veroviranomaiset tai pankit eivät kuitenkaan lähettäisi viesteissään linkkejä sivustoilleen. Viesteissä olevien linkkien avaamista tulee siis välttää.

Mikäli linkin päätyy avaamaan, kannattaa tarkastaa osoiteriviltä sen osoite. Huijaussivusto paljastuu pienistä yksityiskohdista. Mikäli pankkitunnukset on jo ehtinyt syöttää tietojenkalastelusivustolle, täytyy asiasta ilmoittaa välittömästi pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

Kiireelliseltä vaikuttavan viestien saadessa ei kannata hätiköidä. Sen sijaan kannattaa tarkistaa rauhassa, onko viestissä joltain vilpilliseltä vaikuttavaa. Epävarmassa tapauksessa voi aina soittaa viestin lähettäjänä näkyvän tahon asiakaspalveluun asian varmistamiseksi.