Ladattavan laitteen akku voi räjähtää tai syttyä tuleen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen painotettiin ihmisille, että kynttilöitä tai ulkotulia ei saa jättää valvomatta tulipaloriskin vuoksi. Nykyään varoitetaan myös erilaisten laitteiden akuista, sillä ne voivat vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan syttyä tuleen tai räjähtää. Vahingot voivat koitua mittaviksi.

Ladattavista laitteista johtuvat tulipalot ja muut vakavat vahingot ovat onneksi harvinaisia, mutta laitteiden yleistyessä myös vahinkojen riski kasvaa. Akun kuumeneminen, turpoaminen tai arvaamaton toiminta ovat merkkejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Akkupalo on usein räjähdysmäinen, ja sen aikana vapautuu myrkyllisiä kaasuja. Jos lähellä on vielä helposti syttyvää materiaalia, ovat katastrofin ainekset kasassa.

– Mitään laitteita ei tule jättää lataukseen täysin ilman valvontaa. Jos akku räjähtää tai syttyy tuleen, on äärimmäisen tärkeää toimia nopeasti ja hälyttää palokunta, sillä palon sammuttaminen omin voimin on vaikeaa. Akkupalo sammuu parhaiten upottamalla akku veteen, mutta se on riskialtista ja joissain tilanteissa liki mahdotonta, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvahinkojen korvauspäällikkö Sini Kujala varoittaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen lataamiseen:



1. Käytä vain laitteen mukana tulevaa tai valmistajan suosittelemaa laturia ja kaapelia.



2. Älä jätä laitetta lautaukseen yöksi tai tyhjään kotiin.



3. Vältä laitteen käyttöä latauksen aikana tai lataamista sängyssä tai muussa helposti syttyvässä paikassa.



4. Älä käytä laturia, joka on vaurioitunut tai toimii epävarmasti.



5. Lataa laitteita paikassa, jossa ei ole helposti syttyviä materiaaleja.