Suomalainen piispa paaville kylään – vie tuliaisiksi lapaset

Matkailu · Terhi Piiroinen

Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa tänään 19. tammikuuta Pyhän Henrikin päivänä. Ekumeeniseen delegaatioon kuuluvat myös katolisen kirkon piispa Raimo Goyarrola ja ortodoksisen kirkon metropoliitta Arseni.

Paavi Franciscus saa lahjaksi Suomesta parin valkoisia lapasia. Lapaset neuloi espoolainen kirkkomuusikko Eva Andersson. Lapasen vasemmassa parissa on Pyhän Olavin sinetti, oikeassa rauhankyyhkynen.

– Kun delegaatio pohti sopivaa lahjaa, muutamia merkittäviä näkökulmia otettiin huomioon. Ennen kaikkea oli tärkeää huomioida, että paavi arvostaa maltillisuutta, joten lahjan tulisi olla kohtuullinen. Toiseksi, ottaen huomioon hänen saamansa lukuisat lahjat, meidän lahjamme olisi suotavaa olla pieni ja käytännöllinen. Toivottavasti nämä valkoiset lapaset, joissa komeilee Pyhän Olavin sinetti, lämmittävät paavia tässä muuten melko kylmässä maailmassa, piispa Åstrand kertoo.

Ohjelmaan kuuluu osallistuminen ekumeenisiin jumalanpalveluksiin ja messu Pyhän Henrikin päivänä 19. tammikuuta. Delegaatio tapaa myös Suomen Italian ja Vatikaanin suurlähettiläät. Lisäksi he tutustuvat katolisen kirkon toimintaan ja käyvät keskusteluja kardinaali Kurt Kochin kanssa. Rooman vierailu on ollut perinne vuodesta 1985.