Upea havainto: Vuokkokalat osaavat laskea

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vuokkokalat tulivat koko maailman tietoisuuteen Pixar ja Disney -yhtiöiden Nemoa etsimässä -elokuvan kautta. Elokuva kertoi vuokkokala Marlinista, joka päätyi seikkailuun etsiessään kadonnutta poikaansa. Nyt on selvitetty, että oranssit söpöliinit osaavat laskea.

Tutkijat ovat havainneet, että kalat voivat tunnistaa oman lajinsa jäsenet niiden kehossaan olevien juovien määrästä. Vaikka kalalajin edustajat on esitetty ystävällisinä kuuluisassa animaatioelokuvassa, ovat ne todellisuudessa aggressiivisia ja puolustavat kotiaan kiivaasti. Lajin edustajat tunnistivat kilpailijan sen valkoisten raitojen määrästä.

Tavalliset vuokkokalat kasvattavat yleensä kaksi valkoista raitaa 11 päivän iässä. Kolmas raita tulee esiin kolmen päivän kuluttua. Tutkijoiden mukaan kalat tunnistavat kilpailijat laskettuaan raitojen lukumäärän.