Syyhy leviää Suomessa – Tulli varoittaa ulkomailta tilatuista lääkkeistä

Terveys · Tim Isokivi

Suomalaisten keskuudessa on viime viikkoina levinnyt ikäviä vaivoja aiheuttava syyhy. Räjähdysmäisestä yleistyneitä syyhytapauksia yritetään lääkitä paitsi apteekin lääkkeillä, myös muuta kautta saaduilla keinoilla. Tullin mukaan alkuvuodesta haaviin on jäänyt runsaasti loishäätöön tarkoitettuja lääkkeitä, joita käytetään syyhyn hoitoon.

Tulli muistuttaa, että lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä.

– Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti. On hyvä huomioida, että vaikka lääke on tilattavissa netistä muutamalla klikkauksella, niin ei se tarkoita sitä, että sen saisi Suomeen tilata, kertoo tiedotteessa tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Tulli kehottaa nettitilaajia varmistamaan, että asiointi tapahtuu laillisen nettiapteekin kanssa. Tällaisen tunnistaa esimerkiksi yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, tarkoista yhteystiedoista ja järkevistä, liikoja lupailemattomista toimitusehdoista. Laillinen apteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii niitä ostaessa aina reseptin.

– Jos houkutus kuitenkin voittaa ja tällaisen reseptilääkkeen ilman reseptiä kotiin saa tilattua, on tärkeää huomioida, että viranomaiset Suomessa eivät voi taata lääkkeen turvallisuutta, Pullinen kertoo.