Ilmassa on kevään merkkejä – tässä Suomen lumitilanne nyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helmikuu on vaihtumassa maaliskuuhun lauhassa ja jopa keväisessä säässä. Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kuitenkin varoittaa arvaamattoman polaaripyörteen voivan aiheuttaa keväälle vielä takapakkia lähiviikkoina. Suomen suurin lumensyvyys oli tiistaina 27. helmikuuta kello 9 mennessä Puolangan Paljakan havaintoasemalla, jossa lunta oli 115 senttiä.

Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla syvyydeksi mitattiin 100 senttiä ja Suomussalmen Pesiössä 96 senttiä. Pienimmät syvyydet mitattiin samana ajankohtana Jomalan Jomalabyn ja Paraisten Utössä, jossa lumen syvyys oli 0 senttiä. Lumparlandin Långnäsin asemalla syvyydeksi mitattiin 2 senttiä ja Kemiönsaaren Kemiössä 3 senttiä.

ECMWF ennustaa lumipeitteen katoavan kokonaan Varsinais-Suomen ja läntisen Uudenmaan rantakaistaleelta kuluvalla viikolla. Lumettomat alueet etenevät 4. maaliskuuta alkavalla viikolla kohti Satakuntaa ja Varsinais-Suomen sisämaata. Lumipeite voi huveta jopa 20 senttiä reilussa viikossa.

Napa-alueelle talvisin muodostuva polaaripyörre saattaa kuitenkin olla heikkenemässä lähiaikoina. Mäntykannaksen mukaan tämä voi aiheuttaa kylmän ilmamassan leviämisen Eurooppaan. Kevään eteneminen voi viivästyä, jos polaaripyörteen jäänteet jäävät pyörimään samalle alueelle pitkäksi aikaa.

– Toppatakkeja ja villasukkia en uskaltaisi vielä haudata vaatekomeroon ja julistaa talvea päättyneeksi, vaikka kevät jo vähän tuoksuukin ilmassa, Mäntykannas kertoo Forecan sääblogissa.