Tippuri lisääntynyt Suomessa – tapaukset tuplaantuivat Turun seudulla

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa tavattiin viime vuonna 1 328 tippuritapausta. Kyseessä on Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan mukaan suurin lukumäärä koko tartuntatautirekisterin seuranta-ajalta. Tänä vuonna tapauksia on raportoitu koko maassa 163.

Tippuritapauksia todettiin pelkästään Varsinais-Suomessa viime vuonna 96. Määrä oli yli kaksinkertainen edellisvuosien lukumäärään verrattuna. Tartunnanvälityksessä ei ole enää pystytty löytämään selviä rajattavissa olevia tartuntaketjuja.

Tippuri on seksin välityksellä tarttuva bakteeritauti. Taudin löytämistä helpotti aiemmin se, että se alkoi oireilla erityisesti miehillä jo muutaman päivän päästä tartunnasta. Vuoden 2016 jälkeen oireet muuttuivat kuitenkin lievemmiksi, ja tippuri alkoi yleistyä Suomessa.

– Tippuritartuntoja voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Nopea seksitautinäytteisiin ja siten hoidon pariin hakeutuminen vähentää jatkotartuntoja, kertoo tiedotteessa Tyksin ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Niina Hieta.

Tippuri voi aiheuttaa miehillä vuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Naisilla se aiheuttaa valkovuotoa, virtsankirvelyä ja alavatsakipua. Joskus tippuri voi kuitenkin olla oireeton.

Nielun ja peräsuolen tippuriin voi liittyä kipua ja peräsuolen märkävuotoa, mutta ne ovat vielä useammin oireettomia kuin muut tippuritulehdukset. Hoitamaton tippuri voi aiheuttaa lapsettomuutta. Tautia hoidetaan lihakseen pistettävällä antibiootilla.