Kyselytulos: Lemmikit monelle enemmän kuin eläimiä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä elää elämäänsä pelkästään lemmikkieläintensä kautta. Heidän päivärytminsä, hankintansa ja harrastukset määräytyvät esimerkiksi koiran ehdoilla. Lemmikkieläimistä on tullut ihmisten kaltaisia perheenjäseniä, ystäviä ja elämänkumppaneita. Puhutaan lemmikkivanhemmuudesta.

– Lemmikkivanhemmuusilmiö saattaa selittyä muuttuneilla perhemalleille ja ei niin perinteisillä elämäntavoilla. Myös alati kasvava yksinäisyys selittää osaltaan lemmikkien suosiota. Nuorempi sukupolvi ei ehkä halua lainkaan lapsia ja lemmikki tuntuu helpommalta ratkaisulta – syynä voi olla ilmastokriisi, epävakaa taloustilanne tai yksinkertaisesti pelkkä vapaudenhalu, Agria Eläinvakuutus -vakuutusyhtiö arvioi.

Lemmikkivanhemmuus maailmanlaajuisesti nouseva suuntaus, joka on kasvattanut esimerkiksi lemmikkien tarvikkeiden ja palveluiden sekä laadukkaan ruuan kysyntää. Agria Eläinvakuutuksen mukaan lemmikkivanhemmuus kohdistuu Suomessa useimmiten koiriin. Kissojen arvostus lemmikkinä ei valitettavasti ole aivan samalla tasolla kuin koiran.