Perheenisä luuli olevansa messias – perhe eli ankarassa kultissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Äskettäin ilmestynyt uutuusteos Henkien tulkki kertoo perheestä, jota mielisairas isä piti vankinaan vuosikausien ajan. Tosi tarina tuli julkisuuteen, kun hollantilaiseen baariin käveli nuori mies lokakuussa 2019. Tämä mies oli elämästään teoksen kirjoittanut Israel van Dorsten.

Baariin kävelleellä Israelilla ei ollut henkilöllisyyttä, koska häntä ei ollut ilmoitettu väestörekisteriin. Hän ei ollut käynyt koulua, ei ollut käynyt lääkärissä eikä muutenkaan ollut missään tekemisissä ulkomaailman kanssa. Hän oli syntynyt vuonna 1994.

– Isä on leikkinyt identiteetilläni kuin olisin nukketeatterin nukke, Israel van Dorsten kuvailee kammottavia kokemuksiaan.

Israel van Dorsten ja hänen kahdeksan sisarustaan olivat kasvaneet vainoharhaisen, maailmanloppua odottavan isänsä kultissa ja piileskelleet vuosien ajan syrjäisellä maatilalla. He olivat kokeneet niin fyysistä kuin psyykkistäkin väkivaltaa. Isä kuvitteli olevansa messias.

Aivopesusta, pelosta ja eristämisestä huolimatta Israel alkoi kuitenkin varovaisesti kyseenalaistaa isänsä totuutta. Yhteys ulkomaailmaan oli kielletty, mutta pikkuhiljaa hän kokosi tietoa lukulaitteen ja luvattoman älypuhelimen avulla. Ulkomaailma alkoi houkuttaa, ja kun isä halvaantui, Israel joutui ottamaan enemmän vastuuta. Hän alkoi ymmärtää, että heidän elämäntapansa oli kaukana normaalista.

Israel van Dorstenin kirjoittama Henkien tulkki on silmiä avaava tarina maailmanlopun kultin ytimestä, sen vinksahtaneesta todellisuudesta ja lapsista, jotka kaikesta huolimatta selviytyivät isänsä rakentamassa vankilassa. Hän työskentelee nykyisin henkisen väkivallan uhreja auttavassa säätiössä ja opiskelee sosiologiaa yliopistossa.