Poliisi paljasti väärennösringin – tehtailivat ja möivät väärennöksiä Banksyn töistä

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Espanjan poliisi on paljastanut rikosvyyhdin, jossa tekijät väärensivät katutaiteilija Banksyn töitä. Väärennöksiä myytiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa jopa 1 500 euron kappalehintaan.

Poliisi pidätti Zaragozassa kaksi henkilöä, joiden epäillään tehneen väärennöksiä Banksyn töistä. Lisäksi poliisi pidätti kaksi henkilöä, joiden epäillään myyneen kyseisiä väärennöksiä eteenpäin. Katalonian poliisin tiedotteessa ringin epäillään myyneen ainakin 25 väärennöstä.

Väärennöksiä tehneet epäillyt myivät töitä korkeimmillaan 80 euron hintaan. Kaksi muuta pidätettyä onnistui kuitenkin taidemaailmaan liittyvän tietämyksensä avulla myymään väärennöksiä huomattavasti kalliimmilla hinnoilla. The Guardian -lehden mukaan ryhmän saaman rikoshyödyn arvioidaan olleen yhteensä yli 10 000 euroa.

Poliisi alkoi tutkimaan tapauksia heinäkuussa sen jälkeen, kun useita Banksyn tekemiksi väitettyjä töitä ilmestyi myyntiin samanaikaisesti. Tekijät väärensivät todistuksia, joiden mukaan myydyt työt olivat peräisin Banksyn Dismaland-projektista. Dismaland oli Banksyn vuonna 2015 toteuttama tempaus, jossa Englannin Weston-super-Mareen pystytettiin maan masentavimmaksi kuvailtu huvipuisto.