Alle puolet suomalaisista puuttunut rasismiin – yhdessä ikäluokassa tilanne on toinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 18.-24. maaliskuuta 2024. Suomen punaisen ristin tuoreen kyselytutkimuksen perusteella 82 prosenttia Suomessa asuvista kertoo todistaneensa tai kokeneensa joko itseensä tai muihin kohdistuvaa rasismia.

Tutkimukseen osallistuneista 61 prosenttia kokee osaavansa puuttua rasismiin. Kuitenkin vain alle puolet, 45 prosenttia vastanneista kertoi tehneensä niin. 15-24-vuotiaat puuttuvat todistamaansa rasismiin vanhempia ikäluokkia hanakammin, sillä yli puolet heistä kertoi tehneensä niin.

– On hienoa, että nuoret ja nuoret aikuiset kertovat näin vahvasti osaavansa puuttua rasismiin. Vastuun ei pitäisi kuitenkaan olla yksin nuorilla. Nuorilta itseltään on tullut myös toivetta, että aikuiset puuttuisivat aktiivisemmin rasismiin, kertoo tiedotteessa Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaisen toiminnan suunnittelija Sanna Saarto.

Kyselyyn osallistuneista 59 prosenttia kertoi havainneensa rasismia verkossa, mediassa ja somessa. Toiseksi eniten rasismia todistettiin julkisilla paikoilla, kuten kaupassa, liikennevälineissä ja kadulla. Rekrytoinnissa, asuntomarkkinoilla ja palveluissa esiintyvää rakenteellista rasismia oli todistanut 14 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimuksen toteutti Punaiselle ristille Taloustutkimus. Tutkimukseen vastasi 1 112 henkilöä. Tutkimus toteutettiin 12.-27. helmikuuta 2024.