Minkä ikäisenä ostit ensiasuntosi? Hankinnan keski-ikä on noussut viime vuosina

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ensiasuntoja ostetaan nykyään vähemmän ja aiempaa vanhempana. Vielä 2006 ostettiin ensiasunto yleensä 28-vuotiaana, mutta keski-ikä on noussut 30 vuoteen Suomessa. Asunto-osake hankitaan isommasta kaupungista, kun taas omakotitalot kaupunkien ulkopuolelta.

– Pääkaupunkiseudulla ensiasunto ostetaan myöhemmin kuin muualla maassa. Ensiasunnon ostaja on pääkaupunkiseudulla noin 31-vuotias, kun muualla maassa keski-ikä on noin 29 vuotta, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.

Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 40 prosenttia. Vuonna 2006 asunto-osakkeen hankki 34.000 ihmistä, mutta vuonna 2019 määrä oli enää 21.500 nuorta aikuista. Määrä on pienentynyt suhteessa eniten suurten kaupunkien ulkopuolella.

– Harvalla pienellä paikkakunnalla osakeasuntojen hinnat ovat enää finanssikriisin jälkeen nousseet, joten kiinteistömuotoinen omakotitalo voi siellä olla osakehuoneistoa houkuttelevampi vaihtoehto ensimmäiseksi omaksi kodiksi, Rämö toteaa Tieto & Trendit -artikkelissa.