Papukaijat rakastavat kosketusnäyttöpelejä – nyt linnuille suunnitellaan omia sovelluksia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat huomanneet, että papukaijat osaavat hyvin kosketusnäyttöpelejä. Nyt lintujen kanssa työskentelevät ihmiset ovat loihtineet linnuille ikioman mobiilipelin. Voisiko linnuille räätälöidä enemmänkin omia sovelluksia?

Bostonissa sijaitseva Northeastern Universityn apulaisprofessori Dr. Rebecca Kleinberger ja hänen kollegansa loivat mobiilisovelluspelin, mikä rohkaisi papukaijoja napauttelemaan pelissä olleita punaisia ympyröitä mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. Sen jälkeen asiantuntijat keräsivät tietoja papukaijojen suorituksista. Havainnot osoittivat, että linnut pärjäsivät liian hyvin, että kyse olisi ollut pelkästään satunnaisesta näytön painamisesta. Papukaijat pelasivat, ja vieläpä yllättävän hyvin.

– Moni tutkimus eläimistä ja teknologiasta pyrkii selvittämään, mitä eläimet kykenevät tekemään. Yritän nyt muotoilla kysymyksen uudelleen: Mitä me voimme tehdä teknologialle, että se voisi toimia eläinten kehon ja ainutlaatuisten tarpeiden hyväksi?, Kleinberger kysyi.

Olemme aiemmin kertoneet, että yksin omistajansa luona asuvat papukaijat ovat voineet paremmin sen jälkeen, kun niiden on annettu olla kontaktissa lajitoverinsa kanssa videopuhelun välityksellä.